Inspiracija: Ideje za moj dom


Novu godinu dočekali smo u prekrasnoj vili u srcu Gorskog Kotara. Pao je snijeg, a uz ružičasti zalazak stvarao je čaroliju blagdanskog raspoloženja. Očaravajuće i predivno. Kako se može, pitala sam se, prenijeti ovu bajkovitu atmosferu unutar zidova kuće u planini? Bilo je dovoljno tek osvrnuti se…
Planinska će ju kuća lako dozvati uz pomoć raznovrsnosti uređenja, kao što su drveni oblozi zidova, Chesterfield kauči, orijentalni namještaj, sitni predmeti koji „pričaju priču“, ali nadasve uz pomoć prirode koja se prostire promatrana kroz staklene stijene. Ne zaboravimo pucketanje vatre i mirise zime. Pa kako onda prenijeti te ideje u svoj dom?
1552572198_image-20190314150313-1.png
Možda niste od onih sretnika koji već posjeduju kuću u planini, kojoj bi laskalo ovakvo uređenje. Iako možda maštate o jednoj, dok maštate unesite dašak toga stila u svoj dom već ove zime.  Naravno da nećete promijeniti sav postojeći namještaj, ali zaigrajte se detaljima.
Odlučite se za sitne detalje – otmjeno i jednostavno. Postojeću dekoraciju zamijenite ručnim radom lokalnih proizvođača. Odaberite tepih toplih boja i orijentalnog dizajna. Promatrajte boje u prirodi i prenesite ih u dom pa će zavladati crvena, smeđa, zelena, narančasta i nijanse sive. Iako bi kamin i pucketanje vatre u idealnim uvjetima trebao biti centar za idiličnu atmosferu, u nedostatku istoga iskoristite svijeće. Velike, srednje, male, ma sve vrste i kombinacije lučica koje imate. One će uz prigušeno svijetlo i postavljanje na strateška mjesta dati toplinu domu, gotovo kao i kamin. Dajte mašti na volju, ali se posebno posvetite detaljima kao što su prekrivači i zavjese. Dekorativne jastuke obucite u novo ruho – zamijenite materijale za prirodne boje. I animal print dobrodošao je. Za kraj takvog idiličnog uređenja trebalo bi uključiti elemente namještaja od prirodnog, neobrađenog drva – što izvornije, to bolje! Namještaj za koji se odlučite neka bude robustan i većih dimenzija. Na taj će način vaš stari prostor poprimiti izgled prave male, zimske, čarobne bajke.
1552572199_image-20190314150314-2.png
U takvom uređenju bitno je vratiti se prirodi: uz vatru, kamene detalje i toplinu kojom odiše drvo kao ključni materijal namještaja.
Kuća nije više samo kuća, to je prostor koji je evoluirao u dom i kao takav postaje mjesto u kojem se zajedno živi. Izuzetno je bitno tada urediti prostore koji stvaraju zajednicu. Udoban, ugodan i topao prostor okupit će obitelj na jednome mjestu. Ima li išta ljepše od toga?
Zato se ove zime odvažite isprobati nešto novo. Stvorite dom koji se ističe po stilu koji kombinira prednosti materijala, linearnost forme i brigu oko detalja. Potrebno je samo malo znatiželje i umnožit ćete izvore inspiracije.